MÁR HASZNÁLT LAKÁSRA IS IGÉNYBE VEHETŐ A SZOCPOL

Már használt lakásra is igénybe vehető a Szocpol

2015. július elsejétől már használt lakásra is igénybe vehető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), a még sokszor Szocpol-ként emlegetett vissza nem térítendő állami támogatás. Ennek feltételei, felhasználása azonban sokak számára nem világos, ebben próbálok meg segítséget nyújtani.

A Szocpol (CSOK) feltételei használt lakásra: A CSOK alapvető célja, hogy támogassa a gyermekes családokat az otthonteremtésben. Július 1-től az új szocpol már 1 gyermekes családok által is felhasználható, és a családok használt lakásra is tudják igényelni. Gyermektelen házaspároknak is jár a támogatás, ha vállalják, hogy 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2 gyermekük fog születni.

A támogatás mértéke az ingatlan hasznos alapterületétől, energia minősítésétől és a gyermekek számától függően, 500.000,- Ft-tól 3.250.000-, Ft-ig változhat.

Új építésű, vagy használt, de legalább komfortos ingatlan vásárlására használható fel. Lakás vagy családi ház bővítéséhez is jár a támogatás, ha az ingatlan bővítése a támogatás igénylését követően kezdődik el.

Ki után vehető igénybe a kedvezmény? Az igénylővel közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített, bővített, vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző gyermek után. A kedvezmény szempontjából gyermeknek minősül a magzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint aki az igénylő eltartottja és a 16. életévét még nem töltötte be, vagy a 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el. Téves az az elterjedt hiedelem, hogy az igénylőnek 40. év alattinak kell lennie, ezt csak a jövőben gyermeket vállaló fiatal házaspárok vonatkozásában kell figyelembe venni.

A kedvezmény általános igénylési feltétele: Az igénylőnek köztartozás mentes adózónak kell lennie, házastársak és élettársak esetén legalább az egyik félnek bejelentett, minimum fél éve fennálló, de legfeljebb 15 napos megszakítás kivételével, folyamatos TB jogviszonnyal (munkaviszonnyal) kell rendelkeznie. Egyedülálló és elvált személyek is igénybe vehetik a támogatást eltartott gyermeke(i) után.